Waarom Plate kiest voor closed source

‘Waarom is Plate niet open source?’, is een vraag die wij geregeld krijgen in gesprekken met partners en klanten. Bij Plate kiezen we er bewust voor om onze bijna 500 klanten op een closed source platform te hebben. In dit artikel ontdek je waarom.

Open of closed source?

Eerst maar eens de verschillen tussen open en closed source op een rijtje zetten.

  • Open source software is software waarbij je toegang hebt tot de broncode, die je kunt aanpassen naar je eigen wensen.

  • Closed source software is software waarbij de bouwer alleen toegang heeft tot de broncode en bepaalt wat er aan de software wordt toegevoegd.

Een concreet voorbeeld van closed source is Apple met iOS. Tegenhanger is Google’s Android besturingssysteem wat een open source-principe hanteert.

Waarom kiest Plate voor closed source?

1. Plate neemt verantwoordelijkheid voor de totaaloplossing

Er zijn zoveel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het ontwikkelen en onderhouden van je website. Plate neemt verantwoordelijkheid voor het complete plaatje. Webhosting, domeinnaam, CMS, veiligheid, pagespeed en andere innovaties zitten binnen ons platform verwerkt en bieden we veelal geautomatiseerd aan, zodat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken of alles wel werkt.

2. Plate ontwikkelt vanuit een architectuurprincipe

We willen uitblinken in webtechnologie en hebben sterke ideeën hoe we de architectuur van Plate zo kunnen inrichten dat jouw bedrijf kan groeien. Plate omarmt de cloud en concepten als single-source-of-truth. Onze architectuur is ingericht op schaalbaarheid, zodat we nieuwe technologie zoals PWA (Progressive Web App) eenvoudig binnen Plate kunnen integreren. Benieuwd hoe onze architectuur in elkaar zit? Kom gerust eens langs voor een kop koffie.

3. Plate bewaakt de softwarekwaliteit

Een belangrijk voordeel van een closed source platform als Plate is dat wij supervisie hebben over de software. Op elk moment van de dag bewaken wij de kwaliteit van het platform en toetsen Plate periodiek op hacks, veiligheid en beheersbaarheid. Wij zijn verantwoordelijk en dat ga je ook merken.

4. Plate gelooft in domeinexpertise

Plate is er voor die bedrijven en organisaties die verder willen gaan dan een doorsnee website en met ons mee willen groeien en innoveren. Met onze inzichten en voortdurende verbeteringen rondom gebruikersbeheer en toepassingen met koppelingen, portals en apps en onze levendige partner en klant community worden de beste ideeën geboren én uitgevoerd.

Waarom zou je voor open source gaan?

Naast onze motivaties voor closed source zijn er ook genoeg redenen waarom je voor open source kunt kiezen. We zetten hieronder 4 redenen voor open source voor je uiteen.

'Ik heb meer vertrouwen in open source'

Open source platformen zoals Wordpress hebben miljoenen gebruikers en zijn bekend in de markt. In elk dorp vind je wel een websiteontwikkelaar die websites in Wordpress maakt. Er is een grote wereldwijde community van ontwikkelaars die aan Wordpress bouwen en plugins maken, die je kunt gebruiken. Dat schept vertrouwen. De bekendheid is echter ook een zwakte van Wordpress. Geregeld komen er berichten naar buiten dat er een plugin is gehackt, waar duizenden en soms miljoenen websites de dupe van zijn. Het opgebouwde vertrouwen kan zo in 1 klap weg zijn.

'Open source ontwikkelt sneller door'

Een groot voordeel van een open source platform als Wordpress is de gigantische hoeveelheid aan plugins, toepassingen en templates, die beschikbaar zijn. Als je een beetje handig bent, knutsel je je eigen website in elkaar. Toch is het de vraag of jij hier als klant wel zoveel profijt van hebt. Voor updates en verbeteringen wordt de tijd namelijk doorgaans gewoon doorgerekend. En voor een systeem wat alles zou moeten kunnen met zoveel developers zijn er toch opvallend veel wensen en eisen van bedrijven die niet zomaar gerealiseerd kunnen worden.

'Open source is gratis'

Open source software kun je gratis installeren op je pc. Vervolgens moet je wel handig zijn om er een werkende website mee te maken, die op een server te zetten en te onderhouden. Bedrijven die deze kennis niet zelf in huis hebben en voor open source kiezen, zullen gewoon moeten betalen voor de tijd die de ontwikkelaar nodig heeft om de website, webportal of -app te bouwen. Bovendien betaal je altijd voor hosting en onderhoud van je websites en applicaties, ook bij open source platformen. ‘Gratis’ gaat dus in de meeste gevallen niet op bij open source.

'Met open source zit je niet vast aan 1 aanbieder'

Open source platformen maken het makkelijk om over te stappen van leverancier als je niet tevreden bent. Je installatie wordt eenvoudig gemigreerd naar een andere server zonder dat je er last van ondervindt. Je kunt minder makkelijk migreren vanaf een closed source platform, tenzij dat platform partners heeft waar je je website, webportal of -app onder kunt brengen, zoals Plate tientallen zelfstandige en onafhankelijke partners door Nederland heeft.

Of het nou open of closed source is, kies een platform waarvan jij denkt dat je organisatie op lange termijn het meest succesvol is. Denk in termijnen van 2 tot 5 jaar. Overigens zijn er met Plate voldoende mogelijkheden voor migratie van content- en themabestanden naar andere platformen. We zoeken graag met jou naar de beste migratieoplossing.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Pieter Versloot Gastheer

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief