Waarom content groter is dan design

Als jij een website maakt voor je klant, waar begin je dan in het proces? Bij vorm of bij inhoud? Het is heel verleidelijk om gelijk met de vorm te beginnen; je klant heeft namelijk wel ideeën hoe zijn website eruit moet zien. Je kunt echter pas over design nadenken, zodra je weet welke content de website krijgt. Bij Plate geloven we heilig in het motto content > design.

Informatiebehoefte

Het hele web draait om informatie. Plate biedt software, die informatie opslaat en aanbiedt als webpagina’s. Ontwikkelaars en sitebouwers die met onze software bouwen, hebben te maken met verschillende soorten klanten met unieke producten en diensten waarvoor een standaardoplossing vaak niet voldoende is om echt online succesvol te zijn. Om die reden kiezen wij bij Plate voor een flexibel datamodel, waardoor jij als ontwikkelaar voor elke klant unieke custom contenttypes kunt maken, die volledig zijn afgestemd op je klant.

Checklist custom website met Plate

Hoe ziet het ontwikkelproces met Plate er uit op het moment dat je een opdracht krijgt voor een nieuwe website? Volg onderstaand stappenplan:

  1. Begin met het in kaart brengen van de content van de klant: wat is zijn doelgroep, wat zijn zijn producten / diensten en hoe wordt daar naar gezocht?;
  2. Werk een informatiearchitectuur (sitemap) uit op basis van deze analyse;
  3. Werk de informatiearchitectuur uit tot content modellen in Plate. Denk na over welke contenttypes er nodig zijn, zodat de klant zijn informatie eenvoudig kan delen en beheren;
  4. Zet de content modellen om naar een grafisch ontwerp;
  5. Zet het grafisch ontwerp om naar HTML, CSS en evt. Javascript en begin met het opbouwen van het Plate thema dat je site gaat gebruiken

Door eerst na te denken over inhoud in plaats van design, maak je uiteindelijk een website die er niet alleen goed uitziet, maar ook qua informatievoorziening goed werkt! Hoe doen we dat met Plate?

Content > techniek

Zoals je ziet, begin je pas bij stap 4 met het uitwerken van het design. Het ontwerp staat in dienst van de content en dat geldt eigenlijk ook voor de techniek. Het is niet voor niets dat we Plate associëren met een bord, een bescheiden hulpmiddel om je eten net wat lekkerder te laten smaken dan als je het rechtstreeks uit de pan moet vissen. Het succes van een website valt of staat met de informatie, die er op staat. Wij scheppen de randvoorwaarden om content goed te ontsluiten.

Wil je ervaren hoe je met Plate succesvolle custom websites maakt? Vraag een demo aan.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Johannes Baas Gastheer

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief