Update contactformulieren (en meer)

We kregen van partners de laatste tijd steeds meer opmerkingen over de manier waarop contactformulieren aangemaakt worden in Plate. Daarom hebben wij deze week een formulierenupdate doorgevoerd. De update heeft een aantal kleine bugs gefixt, maar ook functionaliteit toegevoegd, en het formuliersysteem versimpeld, waardoor Plate nu nog breder inzetbaar is voor je klanten.

Contactformulieren

Binnen Plate is al vanaf het begin de mogelijkheid geweest om contactformulieren te maken die worden verwerkt door Plate, zodat je ze overzichtelijk in je dashboard kunt bekijken. We hoorden van steeds meer partners en developers dat de manier waarop je contactformulieren kon maken soms verwarrend was. Met die feedback zijn we aan de slag gegaan en we hebben de manier waarop je contactformulieren kunt aanmaken versimpeld en nog meer volgens de Plate-filosofie geïmplementeerd. Dit betekent meer vrijheid voor jou als websitebouwer! In de tutorial over het aanmaken van contactformulieren kun je zien hoe je nu je eigen formulier elementen kunt maken.

Naast de versimpelde implementatie van de contactformulieren zijn de formuliermogelijkheden uitgebreid. Voorheen was het alleen mogelijk om tekstuele velden toe te voegen aan een formulier, maar vanaf nu is het mogelijk om ook bestandsvelden toe te voegen aan een formulier. Dit houdt in dat je websitebezoekers foto's, documenten en andere bestanden kunnen uploaden bij een formulier (Afbeelding 1).

Plate herkent automatisch of een veld gewoon tekst bevat, of dat er een bestand is toegevoegd. Als er een bestand is toegevoegd, wordt deze opgeslagen op een beveiligde locatie. Vervolgens kun je vanuit de bevestigingsmail, of vanuit het dashboard de bestanden weer downloaden (Afbeelding 2).

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Daarnaast is het nu mogelijk om een "succespagina" te selecteren voor een formulier. Dit is de pagina waar de gebruiker naartoe wordt gestuurd als het formulier succesvol is verwerkt. Dit is standaard dezelfde pagina als waar het formulier op staat, maar dat kan nu dus ook een specifieke pagina zijn waar je bezoekers naar toe wilt leiden.

Deze functie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een uitgebreide bedankpagina te maken.

Contentveld beschrijving

Een andere veelgevraagde feature was de mogelijkheid om een uitleg te geven bij een contentveld. Dit is ook geïmplementeerd in deze update. Nu kan op de bewerkpagina van een contentveld een beschrijving worden meegegeven, bijvoorbeeld om uit te leggen wat de waardes van een veld betekenen of waar het wordt gebruikt (afbeelding 3).

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Vervolgens wordt in de bewerkmodus van de site de uitleg weergegeven als het betreffende contentveld wordt bewerkt (afbeelding 4).

Reguliere expressies

Tot slot, naast verschillende bugs die zijn gefixt, heeft de validatie van contentvelden door middel van reguliere expressies een kleine update gekregen. Reguliere expressies (regexes) maken het mogelijk om te kijken of de waarde die een gebruiker invult aan een bepaalde vorm voldoet. Op RegExr wordt meer uitgelegd over reguliere expressies, en kun je er ook mee experimenteren.Bijvoorbeeld of het een postcode, een nummer of een emailadres in.

Op het bewerkscherm van een contentveld (met het type "korte tekst"), kun je zelf een reguliere expressie invoeren, of één van de vooraf gedefinieerde regexes selecteren.

Kortom, Plate is weer rijker geworden met functionaliteit. Mocht je nog vragen of suggesties hebben over de formulierenupdate, stel ze gerust via onze Partner Slack! Wil je zien hoe je met deze functie contactformulieren maakt, bekijk dan de formulier tutorial.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

David Kortleven

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief