SEO-basics voor website bouwen met Plate
Johannes Baas

Johannes Baas

SEO-basics voor website bouwen met Plate

Bij Plate vinden we het belangrijk dat je klanten online succesvol zijn. Daarom is het noodzakelijk dat jij als websitebouwer aan bepaalde voorwaarden voldoet bij het maken van je website op Plate. Welke basics kun je toepassen om de website die jij met Plate bouwt SEO-proof te maken?

5 SEO-basics

1. Voeg een title en description tag toe

De <title> en <description> zijn meta tags waarmee je Google vertelt waar een specifieke webpagina over gaat. Binnen Plate CMS kun je voor elke pagina een unieke title en description maken. Om ervoor te zorgen dat deze ingevulde velden worden opgenomen in de HTML moet jij als websitebouwer in je layouts-map het bestand ‘theme.plate’ openen en in de <head>-sectie de volgende code opnemen:

{%- if post.seo_title == "" -%}
  <title>{{ post.title }}</title>
{%- else -%}
  <title>{{ post.seo_title }}</title>
{%- endif -%}
<meta name="description" content="{{ post.seo_description }}">

De code zorgt er onder meer voor dat als jij of je klant geen SEO-title invult, de title automatisch wordt aangemaakt op basis van de paginatitel. Je kunt de titel in de code eventueel nog uitbreiden met {{ site.name }}, waarmee je ook de naam van je site in de title tag opneemt.


2. Zorg voor logische en relevante URL’s voor je content types

Denk na over de structuur van je URL’s als je met content types werkt binnen Plate. Maak je een Project-type, gebruik dan de slug /projecten. Verkoopt je klant tweedehands auto’s, kies dan voor een logische slug als /occasions. Probeer je URL-structuur relevant te maken, door dicht bij de inhoud van het content type te blijven wat je aanmaakt.

3. Voeg een Analytics-script toe

Google Analytics is een minimale vereiste als je online marketing wilt bedrijven. Deze tool geeft inzichten in het bezoek aan een website en het gedrag van bezoekers op de site.

Om Google Analytics te installeren, meld je de website aan via de website. Je krijgt een asynchrone trackingcode, die je in de <head>-sectie van je website moet laden. Als je meerdere scripts hebt, is het handig om een apart themabestand aan te maken in je layouts-map, die je ‘_scripts.plate’ noemt. In dit bestand plak je de asynchrone trackingcode van Analytics of de code van Google Tag Manager als je dit gebruikt.

Vervolgens roep je in je ‘theme.plate’-file in de <head>-sectie je scripts aan met de volgende tag:

{% include “layouts/scripts“ %}

4. Synchroniseer je website met Webmaster Tools

Zodra je Analytics achter je website hebt draaien, kun je je website synchen met de Google Webmaster Tools (WMT). Via WMT kun je een sitemap van je website toevoegen en pagina’s snel aanmelden bij Google, zodat ze gevonden worden.


5. Verwerk zonodig gestructureerde data

Met schema.org zorg je dat je de gegevens op je website gestructureerd worden aangeleverd aan Google en andere zoekmachines. Zo kan een zoekmachine veel sneller en beter bepalen welke inhoud er op een pagina staat. Kobus heeft onlangs een blog geschreven over de integratie van schema.org data in je website.

Nieuws

Meer nieuws
Feature Release: Bijsnijden van afbeeldingen

Feature Release: Bijsnijden van afbeeldingen


Pieter Versloot - 2 min. lezen

Veiligheid van schoolwebsites in het gedrang: wat kun je als bestuur doen?

Veiligheid van schoolwebsites in het gedrang: wat kun je als bestuur doen?


Johannes Baas - 5 min. lezen

Feature Release: Multi Content

Feature Release: Multi Content


Pieter Versloot - 3 min. lezen

Plate officieel kennispartner van ParnasSys

Plate officieel kennispartner van ParnasSys


Pieter Versloot - 2 min. lezen

10 jaar Plate 🎉

10 jaar Plate 🎉


Johannes Baas - 1 min. lezen

Fijne feestdagen 🎄 en een gezond 2024!

Fijne feestdagen 🎄 en een gezond 2024!


Johannes Baas - 1 min. lezen

Blijf op de hoogte van multisite trends en ontwikkelingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief