Meer met Plate

Veelgestelde vragen

Waarom biedt Plate meer juridische zekerheid dan open source CMS systemen?

Er zijn veel aanbieders van CMS systemen op de markt zoals Joomla, Drupal en Wordpress. Vaak krijgen we vragen over de verschillen tussen Plate en deze CMS systemen. En vooral: waarom zou ik als potentiële klant kiezen voor Plate?


Een belangrijk verschil tussen CMS-systemen en Plate is het gebruikte juridische model. CMS-systemen zoals Joomla en Drupal zijn open source, in tegenstelling tot Plate, wat een closed source platform is. Wat beide wel gemeen hebben, is een licentieovereenkomst. Dus ja, ook al zijn Joomla en Drupal gratis, toch sluit je voor het gebruik een licentieovereenkomst. Juist die licentieovereenkomst is van groot belang. Achter het gemak van open source schuilt namelijk een schimmige wereld van licentievoorwaarden. Het gemak van open source code heeft een prijs, en die ‘prijs’ wordt bepaald in de licentievoorwaarden. Het belangrijkste om te onthouden: open source platformen zijn niet gratis.

Soorten open source licenties

Open source licenties zijn grofweg in te delen in twee categorieën: premissive en copyleft licenties. Premissive licenties worden op eigen risico gebruikt en bieden geen enkele zekerheid over kwaliteit. De gebruiker is alleen verplicht te vermelden dat de open source code wordt gebruikt. Copyleft licenties verplichten de gebruiker om de wijzigingen die aangebracht worden, vrij te geven aan de community. De ‘strenge’ varianten van deze licenties, zoals de GNU-GPL (die door Joomla wordt gebruikt) gaan nog verder. Deze licenties bepalen dat wanneer er open source code in een eigen broncode wordt opgenomen, de gebruiker verplicht is om de gehele eigen broncode vrij te geven.

Wat zijn de risico’s?

De risico’s van open source code liggen vooral bij de copyleft licenties. Neem nu bijvoorbeeld de licentie van Joomla. Joomla wordt vrijgegeven onder de GPL2 licentie. Dit is een copyleft licentie. Deze licentie verplicht de gebruiker om broncode die aan de broncode van Joomla is toegevoegd, vrij te geven aan de community. Dit betekent dat bijvoorbeeld concurrenten inzage kunnen krijgen in de broncode. Stel je daarbij voor dat als je een opdracht hebt gegeven om aanvullend maatwerk te laten ontwikkelen op een Joomla platform, waarin een belangrijk deel van een businessproces in is verwerkt, de kans bestaat dat dit maatwerk vrijgegeven moet worden door de ontwikkelaar.

Het toezien op de naleving van open source licenties kan door iedereen die lid is van de community worden uitgevoerd. Er is dus geen duidelijke eigenaar, maar er kan sprake zijn van duizenden rechthebbende (eigenaren). In de Verenigde Staten hebben diverse partijen zoals GPL zich opgeworpen om namens de community toe te zien op de naleving en claims in te stellen tegen partijen die de licentievoorwaarden overtreden. In onder andere de Verenigde Staten en Duitsland zijn er al diverse rechtszaken gevoerd over schendingen van de licentievoorwaarden, waarbij schadevergoedingen zijn betaald. Het ontvangen van claims is daarmee een reëel risico.

Helemaal vervelend wordt het als je een Joomla platform in gebruik hebt en dat blijkt dat de leverancier inbreuk maakt op de licentievoorwaarden van Joomla. De gebruiker kan hier dan op aangesproken worden!

Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van de beveiliging. Wat als het platform niet functioneert en niet veilig is? Wie wordt daarop aangesproken en wie is daar verantwoordelijk voor? Dat is bij open source licenties een heel lastig verhaal.

Kortom, maak je gebruik van Joomla of soortgelijke platformen dan kunnen de licentievoorwaarden voor vervelende gevolgen zorgen, en ontbreekt een verantwoordelijke partij voor het functioneren en veiligheid van het platform.

Wat is het verschil met Plate?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Joomla is bij Plate wel duidelijk wie de eigenaar is van de software code, namelijk Plate. Plate hanteert haar eigen gebruiksvoorwaarden en is alleen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en kwaliteit van het platform. Er zijn geen derden partijen die zich kunnen melden dat er inbreuk wordt gemaakt op een softwarelicentie, doordat bijvoorbeeld de broncode niet is vrijgegeven of de licentievoorwaarden niet juist zijn vermeld.

Conclusie

Het gebruik van closed source software maakt een organisatie minder kwetsbaar voor claims van buitenaf. Daarnaast is het veel duidelijker wie de rechthebbende van de software is en wie er verantwoordelijk is voor de juiste werking en kwaliteit van het platform.

Deze blog kwam tot stand met medewerking van Jan-Willem Mouthaan, advocaat bij Heijink & Meure advocaten en gespecialiseerd in ICT recht.


Waarom kiezen partners voor Plate?

Het is gaaf om te zien dat website ontwikkelaars elke dag mooie projecten opleveren voor hun klanten en daarvoor Plate gebruiken. De meeste partners zien dat traditionele CMS'en te rigide en minder gebruiksvriendelijk zijn geworden, terwijl aan de andere kant een websitebuilder niet volstaat om een mooie, klantspecifieke website te maken.

Door het jaar heen hebben wij heel wat lessen geleerd over hoe partners Plate gebruiken en waarom ze er voor kiezen om dat met onze software te doen en niet met de bestaande systemen die we allemaal kennen. We zetten de lessen voor je op een rijtje:

1. Klanten stellen steeds meer eisen aan een website

Vroeger, ja vroeger was alles beter. Anno 2020 ben je als websitebouwer druk met allerlei ontwikkelingen waar je klanten een paar jaar geleden nog geen benul van hadden. Inmiddels weet iedereen dat ‘hoge ranking in Google’ belangrijk is, HTTPS de standaard wordt, responsive design al achterhaald is en een website snel moet zijn. Komt nog bij dat je klanten hun website zelfstandig willen beheren, zonder daarvoor technische kennis nodig te hebben, en ze op hun hoede zijn voor hacks.

Denk eens hard na? Kosten de bovenstaande zaken je steeds meer tijd? Wellicht is het dan tijd om eens een ander CMS te overwegen, een CMS waarin de meeste uitdagingen en eisen van je klanten al zijn afgevangen, zodat jij weer lekker ouderwets websites kan maken.

2. Geen gezeik over sitespeed, HTTPS, updates, uitleg en bugs

Omdat het maken van websites steeds complexer wordt en je van steeds meer zaken kennis moet hebben, kun je elke maand zo maar een paar uur bezig zijn met gedoe rondom HTTPS-certificaten, plugins die niet meer werken, uitleg van het CMS, het repareren van bugs en problemen met hosting. Met Plate verdwijnen je zorgen als sneeuw voor de zon. Je krijgt een eigen whitelabel waarbinnen je zelfstandig thema’s maakt en omzet naar functionele websites, die door je klanten eenvoudig te beheren zijn. Je werkt vanuit een applicatie en kunt veel sneller schakelen en kostbare tijd besparen.

3. Kennis van HTML/CSS is voldoende

Verkoop je nu doorgaans hetzelfde Wordpress-thema omdat je je hier nou eenmaal comfortabel bij voelt en heb je eigenlijk nog nooit een custom website gemaakt, omdat je als vrij snel moet programmeren binnen Wordpress? Dan is Plate de perfecte tool voor jou! Zonder te hoeven programmeren, bouw je zelfstandig custom websites met een uniek contentmodel wat je zo in elkaar klikt. Je kunt Plate een Low-Code CMS noemen.

Op dit moment werken we aan de API zodat je binnen afzienbare tijd ook uitgebreidere websites en koppelingen maakt. Uiteraard mét het gebruiksgemak, snelheid en het ontzorgen door Plate.

4. Plate heeft een gezicht en is benaderbaar

Er zijn best heel wat website ontwikkelaars en designers, die minder technische skills hebben dan noodzakelijk is om zelfstandig websites te maken en te onderhouden. Met een Themeforest-template komen ze nog wel uit de voeten, maar zodra er allerhande plugins nodig zijn, wordt het uitdagender om alles goed werkend te krijgen en te houden. Helemaal als je hiervoor moet gaan programmeren.

Het voordeel van Plate is dat je ons altijd kunt bellen en mailen. Snap je het even niet? Dan kun je terecht in onze Plate Partner Slack, waar wij of één van onze partners vaak binnen een paar minuut reageren op je vraag met een pasklaar antwoord of een link naar een artikel met uitleg.


Waar vind ik jullie prijzen?

De investering voor Plate hangt sterk af van het project. Onze projecten bestaan doorgaans uit een deel implementatie- en een deel licentiekosten. Als je meer wilt weten over onze tarieven, neem gerust even contact op.


Als ik grote hoeveelheden websites afneem, is er dan iets te regelen met de prijs?

Uiteraard! Voor grootverbruikers van Plate hebben we staffelkortingen die je bij ons kunt opvragen. We gaan ook graag met jou in gesprek als je ambities hebt om op grote schaal websites te verkopen. Neem gerust contact op.


Waarom kiest Plate voor closed source?

‘Waarom is Plate niet open source?’, is een vraag die wij geregeld krijgen in gesprekken met partners en klanten. Bij Plate kiezen we er bewust voor om onze bijna 500 klanten op een closed source platform te hebben.

Open of closed source?

Eerst maar eens de verschillen tussen open en closed source op een rijtje zetten.

  • Open source software is software waarbij je toegang hebt tot de broncode, die je kunt aanpassen naar je eigen wensen.

  • Closed source software is software waarbij de bouwer alleen toegang heeft tot de broncode en bepaalt wat er aan de software wordt toegevoegd.

Een concreet voorbeeld van closed source is Apple met iOS. Tegenhanger is Google’s Android besturingssysteem wat een open source-principe hanteert.

Waarom kiest Plate voor closed source?

1. Plate neemt verantwoordelijkheid voor de totaaloplossing

Er zijn zoveel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het ontwikkelen en onderhouden van je website. Plate neemt verantwoordelijkheid voor het complete plaatje. Webhosting, domeinnaam, CMS, veiligheid, pagespeed en andere innovaties zitten binnen ons platform verwerkt en bieden we veelal geautomatiseerd aan, zodat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken of alles wel werkt.

2. Plate ontwikkelt vanuit een architectuurprincipe

We willen uitblinken in webtechnologie en hebben sterke ideeën hoe we de architectuur van Plate zo kunnen inrichten dat jouw bedrijf kan groeien. Plate omarmt de cloud en concepten als single-source-of-truth. Onze architectuur is ingericht op schaalbaarheid, zodat we nieuwe technologie zoals PWA (Progressive Web App) eenvoudig binnen Plate kunnen integreren. Benieuwd hoe onze architectuur in elkaar zit? Kom gerust eens langs voor een kop koffie.

3. Plate bewaakt de softwarekwaliteit

Een belangrijk voordeel van een closed source platform als Plate is dat wij supervisie hebben over de software. Op elk moment van de dag bewaken wij de kwaliteit van het platform en toetsen Plate periodiek op hacks, veiligheid en beheersbaarheid. Wij zijn verantwoordelijk en dat ga je ook merken.

4. Plate gelooft in domeinexpertise

Plate is er voor die bedrijven en organisaties die verder willen gaan dan een doorsnee website en met ons mee willen groeien en innoveren. Met onze inzichten en voortdurende verbeteringen rondom gebruikersbeheer en toepassingen met koppelingen, portals en apps en onze levendige partner en klant community worden de beste ideeën geboren én uitgevoerd.

Waarom zou je voor open source gaan?

Naast onze motivaties voor closed source zijn er ook genoeg redenen waarom je voor open source kunt kiezen. We zetten hieronder 4 redenen voor open source voor je uiteen.

'Ik heb meer vertrouwen in open source'

Open source platformen zoals Wordpress hebben miljoenen gebruikers en zijn bekend in de markt. In elk dorp vind je wel een websiteontwikkelaar die websites in Wordpress maakt. Er is een grote wereldwijde community van ontwikkelaars die aan Wordpress bouwen en plugins maken, die je kunt gebruiken. Dat schept vertrouwen. De bekendheid is echter ook een zwakte van Wordpress. Geregeld komen er berichten naar buiten dat er een plugin is gehackt, waar duizenden en soms miljoenen websites de dupe van zijn. Het opgebouwde vertrouwen kan zo in 1 klap weg zijn.

'Open source ontwikkelt sneller door'

Een groot voordeel van een open source platform als Wordpress is de gigantische hoeveelheid aan plugins, toepassingen en templates, die beschikbaar zijn. Als je een beetje handig bent, knutsel je je eigen website in elkaar. Toch is het de vraag of jij hier als klant wel zoveel profijt van hebt. Voor updates en verbeteringen wordt de tijd namelijk doorgaans gewoon doorgerekend. En voor een systeem wat alles zou moeten kunnen met zoveel developers zijn er toch opvallend veel wensen en eisen van bedrijven die niet zomaar gerealiseerd kunnen worden.

'Open source is gratis'

Open source software kun je gratis installeren op je pc. Vervolgens moet je wel handig zijn om er een werkende website mee te maken, die op een server te zetten en te onderhouden. Bedrijven die deze kennis niet zelf in huis hebben en voor open source kiezen, zullen gewoon moeten betalen voor de tijd die de ontwikkelaar nodig heeft om de website, webportal of -app te bouwen. Bovendien betaal je altijd voor hosting en onderhoud van je websites en applicaties, ook bij open source platformen. ‘Gratis’ gaat dus in de meeste gevallen niet op bij open source.

'Met open source zit je niet vast aan 1 aanbieder'

Open source platformen maken het makkelijk om over te stappen van leverancier als je niet tevreden bent. Je installatie wordt eenvoudig gemigreerd naar een andere server zonder dat je er last van ondervindt. Je kunt minder makkelijk migreren vanaf een closed source platform, tenzij dat platform partners heeft waar je je website, webportal of -app onder kunt brengen, zoals Plate tientallen zelfstandige en onafhankelijke partners door Nederland heeft.

Of het nou open of closed source is, kies een platform waarvan jij denkt dat je organisatie op lange termijn het meest succesvol is. Denk in termijnen van 2 tot 5 jaar. Overigens zijn er met Plate voldoende mogelijkheden voor migratie van content- en themabestanden naar andere platformen. We zoeken graag met jou naar de beste migratieoplossing.


Hoeveel technische kennis heb ik nodig om met Plate te werken?

Plate is het ultieme platform voor front-end developers. Je kunt namelijk met basic skills van HTML, CSS & Javascript uitgebreide websites maken. Je hebt een beetje kennis nodig van Liquid, onze templating taal. Als je graag gave koppelingen maakt tussen je website en bijv. de boekhouding van de klant dan is de Plate API voor jou een uitkomst.


Ik kan niet coderen, kunnen jullie mij helpen?

Je bent niet de enige! Gelukkig hebben wij front-end developers die je kunnen helpen bij de technische realisatie van je project.


Ik heb geen zin om zelf een template of website te coderen. Zijn er basis templates waarmee ik kan werken?

Jazeker, verschillende partners, maar ook wij hebben wel een aantal templates waarmee je een goede website in elkaar klikt. Neem contact op over de mogelijkheden.


Regelen jullie ook e-mail en domeinregistratie voor mijn klanten?

E-mail hosting moet je zelf regelen, omdat wij vinden dat er bedrijven zijn die beter zijn in e-mail dan wij. We kunnen je wel in contact brengen met een partner die de mail voor je regelt.


Biedt Plate ook webshops aan?

Yes! Kijk op de Plate Commerce pagina voor meer informatie.


Hoe snel zijn websites die op Plate draaien?

Een website op Plate kan een pagespeed score van 90+ halen op mobiel en desktop, dankzij onze caching- en afbeeldingencompressie tool. We werken doorlopend aan ontwikkelingen die je website nog sneller en beter maken.