Plate, een Low-Code CMS?

Sinds een jaar zie je de termen ‘Low-Code' en ‘No-Code’ opeens overal opduiken. Waar speelt deze trend op in en waarom streven we bij Plate naar een Low- / No-Code CMS?

Wat is Low-Code?

Graag geef ik eerst een definitie van Low-Code volgens het gerenommeerde IT-platform Forrester. Forrester vindt dat “platforms die snelle oplevering van applicaties mogelijk maken met minimale code-inspanningen, lage initiële kosten en beperkte investeringen in setup, training en implementatie” de term Low-Code verdienen. Datzelfde Forrester voorspelt dat de Low-Code markt in 2020 zo’n 20 miljard dollar waard is. Dit was in 2017 nog 3 miljard dollar.

Waarom is Low-Code populair?

Low-Code zorgt met een andere manier van denken voor een grote groei. In plaats van losse applicaties te ontwikkelen tegen hoge kosten vooraf, vele en uitvoerige trainingen die nodig zijn om applicaties te kunnen maken en hoge onderhoudskosten, zie je in veel branches een beweging richting Low-Code platforms. Low-Code platforms hebben het doel om het aantal developers, die nodig zijn om een applicatie te ontwikkelen te verminderen en te zorgen dat ook minder technische mensen, zoals consultants applicaties kunnen maken. In een markt waar een grote schaarste is aan developers is dit een ‘vlucht’ die veel bedrijven graag nemen.

Een Low-Code CMS, bestaat dat?

Als term is Low-Code in de webdevelopment branche wellicht nog wat onbekend, maar de term ‘website builder’ is dat zeker niet. Niet toevallig loopt de opmars van de website builders parallel aan de opkomst van Low-Code applicaties. Waar een CMS doorgaans rigide is in setup en onderhoud is een website builder lean en makkelijk te beheren. Je zou website builders kunnen zien als een Low-Code CMS. Echter zien we dat weinig developers toevlucht nemen tot website builders voor het ontwikkelen van websites gezien de beperkte mogelijkheden om websites te verrijken met custom content. Daarnaast is SEO-performance bij website builders onvoldoende omdat de beheersoftware grote impact heeft op de code.

Een Low-Code CMS met de eenvoud van een websitebuilder

Met Plate zien we kansen voor een Low-Code CMS. Webdevelopers en -designers maken custom websites met uitgebreide content modellen zonder echt te programmeren. Met kennis van HTML, CSS, een beetje Javascript en de templatingtaal Liquid ontwikkel jij gave websites voor je klanten, die je beheert met het gemak van een website builder.

Wil je zien hoe Plate developers ondersteunt? Bekijk onze features en ontdek hoe Plate het beste een CMS en een website builder combineert in een succesvolle Low-Code oplossing.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Pieter Versloot Gastheer

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief