Komende ontwikkelingen bij Plate 👨🏻‍💻

In deze blog laten de developers weer eens van zich horen, en laten we zien waar we op dit moment mee bezig zijn. Op dit moment split ik mijn tijd enigszins tussen klant- en supportvragen, het wegwerken van bugs en nieuwe ontwikkelingen. David komt vanaf 6 juli fulltime op ons nieuwe kantoor aan de Celsiusstraat 34 in Ede werken aan de core van Plate. Vanaf 6 juli hebben we dus een extra paar developershanden bij Plate.

Maar met welke nieuwe innovaties zijn we bezig?

Afbeeldingen / Pagespeed

Dit zijn eigenlijk twee aparte zaken. De huidige hantering van afbeeldingen in Plate is eigenlijk niet afdoende. Het enige wat je nu kunt ophalen, is de originele url van een afbeelding. We dachten -en kregen dat ook als feedback- dat het handig zou zijn om een mogelijkheid in te bouwen waarmee je de url van een afbeelding kon ophalen en tegelijkertijd een argument meesturen voor de breedte en hoogte van een afbeelding. Of bijvoorbeeld een crop (uitsnede). Dat zou er dan als volgt uit kunnen zien, in de vorm van een Liquid filter:

{{ site.logo | img_url: width: 300, height: 200 }}

Dit zou een grote vooruitgang zijn in het gebruiksgemak van Plate, omdat sitebouwers dan on-the-fly veel meer invloed kunnen uitoefenen op de afbeeldingen in de mediabibliotheek. Daarnaast levert het een significant voordeel op op het gebied van laadsnelheid. Daarmee raakt deze nieuwe feature aan die andere ontwikkeling waar we mee bezig zijn: verbeteringen op het gebied van Pagespeed. We zijn een aantal nieuwe mogelijkheden aan het uitdenken om pagina’s te cachen. Het is de bedoeling dat deze gecachede html dan opgehaald wordt als een gewone bezoeker de site bezoekt. Dat zou een hoop schelen in database-queries, en dus ook in laadsnelheid. Een probleem daarbij is dat je op je site ook wel eens dynamische content wilt tonen.

We zijn op dit moment concreet bezig met de afbeeldingen, en in de uitwerkfase van caching.

API

Een andere belangrijke nieuwe ontwikkeling is het bouwen van een API. Een API maakt het niet alleen mogelijk om vanuit je eigen software Plate sites te bewerken of te bouwen, maar ook om binnen Plate apps of integraties te maken. Hoe dat precies vormgegeven gaat worden, ligt nog open. Als je daar als Plate-partner over wilt meedenken, laat het gerust even weten door een mailtje te sturen naar kobus@startmetplate.nl.

Verder

Naast alle grote innovaties zijn we ook nog bezig met talloze ‘kleinere’ ontwikkelingen. Formulieren mogen bijvoorbeeld wel iets meer uitgebreid worden, en er zijn wel meer zaken die nog aandacht verdienen. Als je zelf suggesties of opmerkingen hebt, mag je dat natuurlijk ook even laten weten, op het bovenstaande e-mailadres.

Genoeg te doen dus voorlopig!

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Kobus Post Chef de Code

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief