Stuur een ontvangstbericht na invullen van formulier

Er is opnieuw een update doorgevoerd voor de formulieren in Plate: je kunt je formulieren vanaf vandaag uitbreiden met een ontvangstbevestigingsmail, die na invullen van een formulier wordt verstuurd. Eerder deze week kwamen we al met de exportfunctie voor formulieren.

Onze partners kwamen de laatste tijd geregeld met de vraag of het niet mogelijk was een bevestigingsmail te sturen aan mensen die een formulier op de site invullen. Dit was al mogelijk door het bouwen van een kleine API-koppeling, maar voor deze relatief eenvoudige functionaliteit was dit toch een te grote stap.

Register_form_confirmation_field tag

Daarom is er een nieuwe tag gemaakt die gebruikt kan worden in formulieren: "register_form_confirmation_field".

Met deze tag kun je velden in een formulier aanwijzen als "confirmation_field". Dit houdt in dat Plate kijkt of er een emailadres wordt ingevuld in het veld met deze naam. Als dit dan het geval is, wordt er een bevestigingsmailtje naar dit emailadres gestuurd. Je kunt zelf de inhoud van dit mailtje bepalen, zie de documentatie voor de specificaties van deze tag.

Een voorbeeld van een formulier waarin je deze tag gebruikt:

{% form for: contact_form, to: "david@getplate.com" %}
{{ "voornaam" | form_input_name | html_input: "text" }}
{{ "email" | form_input_name | html_input: "text" }}
{% register_form_field "voornaam", required: true %}
{% register_form_field "email", required: true %}
{% register_form_confirmation_field "email", body: "Bedankt voor je bericht!" %}
{% endform %}

Best practices

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je dit kunt koppelen aan bepaalde contentvelden van je formulier of formuliervelden.

  • Je kunt de 'register_form_confirmation_field' tag hardcoded in het themabestand van het formulier zetten, en zo altijd het veld dat bijvoorbeeld "email" heet, als confirmation_field selecteren.
  • Je kunt een keuze-veld toevoegen aan ieder formulierveld, waarbij de websitebeheerder kan aangeven of het een confirmation_field is.
  • Je kunt standaard een emailveld aan je formulieren toevoegen, die niet verwijderd kan worden. (Maar waar bijvoorbeeld wel de placeholder of label van kan worden aangepast)
  • ...

Heb jij een leuke oplossing bedacht, waarbij je gebruiksvriendelijk je websitebeheerder de mogelijkheid geeft om een bevestigingsmail in te stellen? Of heb je andere suggesties? Laat het ons weten in de Community of deel het op Slack.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

David Kortleven

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief